Makronæring

Indholdsfortegnelse

Abstrakt

Makronæring som seks trin skal forestilles som en figur af seks kanter, og som hexadecimal i computersprog, deraf hexagon. Modellen hexagon af makronæring skal forstås sådan med det indblik i forhold til indholdet her. Det der kommer til betydning er symbolisertingen af hexagonet, fordi der er seks makrokilder til indholdet af fødevarer på denne side. Som det er observeret, så er de seks kilder: fedt, fibre, kulhydrater, mineraler, proteiner og vitaminer. De seks kilder udgør så modellen hexagonal sammenhæng i dette tilfælde, som det nu synes at være et godt overblik. Og det skal også nævnes, at i butikker er det kun proteiner, fedt, kulhydrater og i nyere sammenhæng, mineralet salt der er oplyst. Dvs. uden der kendes dybt til fødevare- og sundhedsstyrelsens regler. Så tages der udgangspunkt i, at der ikke behøves at oplyse omkring dette i deres omfang.

Makronæring i stadier

Fedt er det første trin og den primære kilde til energi, dvs fra forskellige fødevarer som kød, fisk, grønt. Det der findes på shoppen herpå optimalhelbred er olien omega 3, da det er bevist fra flere kilder og gennem videnskab, at mennesker ikke kan producere langkædede fedtsyrer, og dermed skal have dem tilført gennem maden. De to vigtige kilder er EPA og DHA. De står for hver deres formål og betyder Eicosapenta Acid og Docohexa Acid.

Fibre er Pre- og Probiotika

Fibre er vigtige og findes i to varianter. Der er de opløselige og uopløselige, hvor de opløselige, når de mødes med vores mave, udvider sig og suger væske til sig. Der bliver fordøjet og har sin stille og rolige gang gennem den føste del af vores fordøjelse, eller biologisk kaldet tarmsystem. De uopløselige fibre bliver ikke fordøjet af den meget syrlige mavesyre, så de derfor ikke har den samme funktion og rolle i fordøjelsen som de opløselige har. Istedet føres de videre til den store del af fordøjelsesprocessen, hvor de fodrer gode bakterier og dermed at balance i den store tarm finder sted.

Kulhydrater

Kulhydrater er en kilde til øjeblikkelig energi, og der ikke en primærkilde som mange er blevet overbevist om. Dog har vores hjerne behov for sukker i form at glukose. Ses der på kulhydrater som sukker, tænker mange at den hvide sukker og alle de andre sukkerarter der er fremstillet enten laboratoriemæssigt eller gennem dyrkning. Men kulhydrater burde ikke ses som sukker i den forstand, kulhydrater, som det ligger i ordet, kul-hydrater, dvs flertal af en sukkerform, skal have deres rolle til vores tarmbakterier.

Mineraler

Mineraler som er afsindig vigtige for vores kroppe, kan der tages udgangspunkt fra det periodiske system. Det er vores grundstoffer og kun udvalgte af dem, er indført som indholdsstoffer i vores mad. Sagt på den måde, at efter undustrialiseringstiden, så er konsumerede varer blevet mere fabriksfremstillet og sendes som en færdigvare ud til slutbruger. Hvad angår mineraler, så kender vi nok ikke til den konkrete fremstilling af mineraler, dog ud fra periodisk system, så vides det, at atomer skal sammensættes af elektroner og protoner, og flere afhængigt af hvilket mineral vi ønsker. Mineraler har en dybere og større betydning end vi render og er blevet informeret om.

Makronæring som atomer

Et eksempel kunne være at sammensætte kulatomer, brintatomer og oxygenatomer, de tre grundstoffer i hver deres sammsætning udgør eksempelvis hvidt sukker (C6-H12-O6), mens anden sammensætning udgør vitamin C (C6-H8-O6), så i ligningen ses der, at det eneste der er ændret er brintmolekyler. Fælles for de to er, at de er en sammensætning ud fra samme grundstoffer.

Proteiner er vedligeholdelse

Proteiner skal ses som en reparation og vedligeholdelsesværktøj til muskler og organer. For at gøre det simplere og mere udfærdige det, så er proteiner opløselige i vand, hvorved det egentlig betyder, at kroppen ikke kan holde eller lagre proteiner. Vi mennesker kan ikke selv danne alle proteiner, så derfor skal vi have nogen fra omgivelserne, hvorved koppen derefter kan syntetisere de resteremde proteiner og gøre deres formål i kroppen. Som ethvert andet program gør proteiner deres formål, og er dette nået, så bliver det resterende lavet om til affald og føres tilabge til leveren og uskilles som galde. Ordet protein er fra græsk oprindelse, og betyder symbolsk “for liv”, hvilket overført betydning er byggesten af kroppe.

Vitaminer er mangfoldige

Vitaminer er mangfoldige som makronæring er meget omtalte og har sin store funktion i omsætning af den mad og drikke der indtages dagligt. Samtidig som ved alt andet, tages der for meget af vitaminer, så kan de jo medføre at kroppen kommer ud af balance og intet optimeres som det skulle gøres. Vitaminer har været gennem meget stor forskning siden 1900 og 1800, sågar endda før 1600 ifølge kristen tid. Fra historisk tid til efter år 2000 har vitaminer skiftet meget navne og positioner, fordi det bleb opdaget at de var mindre og eller mere vigtige end hidtil troet. De vitaminer der findes nu er fedt- og vandopløselige i form af A, D, E og K, B, C. Der er også andre vitaminer der er blevet givet navn i forhold til hvad de gør i kroppen. Som eksempel kan siges Vtiamin G, som betyder grounding, og Vitamin P som i polyphenoler.

Makronæring som samlet overblik

Så samlet set hvad angår makronæring, så er det næring, der har en mere stor betydning end andet næring vi serveres for i supermarkedet. At det er blevet kaldt modellen hexagon, de seks trin, i denne sammenhæng, er blot et synspunkt på de seks største slags. Alle de varer der så er i dagligvaremarkeder, er bygget og solgt efter menneskets lyst og overlevelse, fordi de skaber omsætning til forretning og ikke for optimering af helbredets skyld. Ligeledes selvom mennesker er bygget ens, men forskellige biologiske systemer efter genetik og DNA, så har hvert land stadig deres begrænsninger og regler fior frigivelse af dagligvarer. Sundhedsstyrelser og diverse andre myndigheder har et helt anderledes syn på Hexagon som et slags skema for at udfylde varedeklarationer.

Referencer