De to organer det drejer sog om, er det en væsenlighed at kende til hele fordøjelsen. Fordøjelsen kender de fleste som starter i munden og gennem maven, hvor maden der spises bliver nedbrudt. Dog skal det nævnes at fordøjelse starter i munden. Produkter der er gode for fordøjelsen findes i mere end dusinvis. Dog det som skal rense tarmene er fibre. Ydermere ses som på en rensning er, at få galdeblæreren til at slippe lagret galde, så der kan sænkes bakterieniveau og iltbeholdningen også kan holdes nede.

Tyndtarmen er starten af de to organer af fordøjelsen, den har opgaven at opløse fedt og tilføje enzymer. Tyndtarmen er samtidig den del af det kaldte fordi den af selvfølge er tyndere, men også længere. Duodenum kaldes startdelen af tyndtarmen, fordi dens længde svarer til 12 fingre. Duodenum har fire sektioner der hver gør sin del af den begyndende fordøjelse. Tyndtarmen står for at styre tilpasningen af føde fra maven og ud til de to andre sektioner. Formålet med den lille del er, at være passage for maden der i kommer ind fra maven, og tage galde ind fra galdeblære og lever.

Sektion - den første del af duodenum

Er at tage galde ind der er produceret af leveren lagret i galdeblæren og frigivet til den begyndende fordøjelse, samtidig sendes besked til leveren af den indtagede næring om info af hvad der er indtaget. Dermed bliver galde justeret til videre fordøjelse. Den anden del af duodenum er forbundet med bugspytkirtlen, således der kommer enzymer til den mad der kommer videre fra første del, der er forsynet med galde. I denne del bliver den indtagede mad og drikke nedbrudt af enzymerne fra bugspytkirtel, så det ville kunne optages korrekt. Tredje del er forbundet med aorta og næringsstoffer fra denne del går ind i boldet og til leveren. Fjerde del har direkte forbindelse til jejunum, eller bedre forklaret, så er det den del hvor duodenum sinder over til at være jejunum.

Sektion - Jejunums funktion er at den

Optager næring i form af sukkerarter, aminosyrer og fedtstoffer. Det frigives til blodet. Og for at sikre kroppens optagelse, så er jejunum beklædt af en slimhinde for at føre næring fint igennem. Desuden er den fine slimhinde en slags fingre, eller fingrelignende værktøjer, der skyder ind i jejunums miljø og lægger sig som virkeligt bredt område, så der er garanti for optagelse af næring. Mineraler, elektrolytter og kulhydrater bliver ligeledes optaget i jejunum. Ileum er den sidste og nederste del af tyndtarmen. Efter sukkerarter, aminosyrer og fedtstoffer er blevet optaget. B12 og galdesalte er to af de primære ingredienser der bliver optaget her. Desuden hvor ileum er forbundet og kommer fra jejunum, så er ileum forbundet til den store tarm via Ileocecal ventil. Det er noget henad en pakning mellem en håndvask og et afløb. Selve denne ventil kan masseres såfremt der opleves sypmtomer på diarré, forstoppelse og andre gener i fordøjelsen. En anden vigtig rolle ileum har, er at genoptage galde via blodkar, hvor det bliver sendt til leveren, så der kan justeres på galdeflow. Den proces fortsætter til der intet er mere at kunne flyttes fra ileum til ventilen – ileocecal valve.

Sektion - Tyktarmen er i samme kategori

Tyktarmen er i samme kategori som tyndtarmen i tre sektioner og har den rolle at optage væske, absorbere nogen vitaminer og modtage ufordøjelige fibre som eks grøntsager og frugt. Som et slutpunkt der også er kendt af de fleste er, at lagre affald som det sidste.. Den opadgående tarm begynder lige efter blindtarmen (en poselignende struktur for enden af ileum – den del af tyndtarmen, der er længst fra maven) nederst i højre side af maven og stiger til området af maven lige under mellemgulvet (mellemgulvet er det som trækker lungerne ned ved indånding). Tværgående har tæt beliggenhed fra under leveren hen over maven fra højre mod venstre, hvis man kigger ned mod sin mave. Den nedadgående er langs venstre side af maven, fra lige under mellemgulvet i toppen af maven til venstre mod hoftebenet.. Den S-formede forbindelse mellem den sidste del af tyktarmen og endetarmen, er placeret i nederste venstre side af maven, kaldes sigmoid colon. Den ekspederer resten af affaldet og sender det videre ti rectum. Rectum og anus hænger sammen, hvor rectum er et lager for det der ikke har kunnet fordøjes, eller kunne nå at blive fordøjet.

Vedligeholdelse til gode råd

Det der kan tilføjes som råd for at kunne vedligeholde de to organer er, at genstrukturere sin koststil. Det kan gøres ved at se på en ligelige fordeling af proteiner, fedt og sunde sukkerarter – ca af 30% af hver. Samtidig se efter kilder hvor der er mange mineraler i.

Referencer

Skriv et svar